Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

22 augustus 2021, Białowieża

Om 5:00 gaan 2 wekkers af in de tent. Veel snoozen zit er niet in want om 6:00 hebben we met onze gids afgesproken aan de ingang van het park. Er werd ons tijdens het boeken van de trip uitdrukkelijk gevraagd om niet in het park te plassen. Dus durven we maar 1 koffie drinken. Dat is niet veel gezien het vroege uur.

Het is een bijzondere ochtend. Er hangt een dikke nevel in het stadje en boven de weide bij de ingang van het park. De vijver ziet eruit als een schilderij van Monet.

We ontmoeten onze gids aan de ingang van het park. Het Białowieża woud wordt al meer dan 100 jaar onaangeroerd gelaten. Bomen vallen om en blijven liggen. Meer dan de helft van het hout in het park is dood hout. Ze zijn de ideale voedingsbodem voor mossen, paddestoelen en beestjes. Het is een walhalla voor paddestoelliefhebbers. Van de 20.000 in bekende soorten komen er 4.800 voor in Białowieża. We zien er slechts een fractie maar ze zijn prachtig.

Het oerbos is het laatste natuurlijke bos van het Europese laagland en is vergelijkbaar met de wouden die enkele honderden jaren geleden nog grote delen van Centraal-Europa bedekten. Zo zou het er overal in Europa hebben uitgezien als de mens niet aan het kappen was geslaan.

Deze wouden waren ooit het privé jachtterrein van de Poolse koningen en later van de Russische tsaren. Hierdoor hadden ze een speciale bescherming en bleven tot aan het begin van de twintigste eeuw nagenoeg onveranderd.

Bijennest in de stam van een boom

Kenmerkend voor dit woud zijn de gigantische eiken. De stam rijkt tot waar het zonlicht schijnt en daar vormt zich een rijke kruin. Sommige bomen zijn meer dan 50 meter hoog. Sommigen meer dan 400 jaar oud. Prachtig is het!

Dode boom. Hij staat er al 25 jaar dood te zijn.

De tour duurt een dikke 3 uur. Het Engels van onze gids is niet zo fantastisch en haar uitleg beperkt zich tot de kern maar het is een indrukwekkende plek en er gewoon zijn is al heel bijzonder.

En dan is het dus nog maar 9:30 en we hebben er al een excursie opzitten. De rest van de dag verloopt op zijn zondags.

Een koud buffet ‘s middags
Een orthodoxe kerk bekijken in de namiddag
Aperitieven in de zomerbar

‘s Avonds eten we samen met Axel Poolse keuken in een restaurantje in de straat. Een soort dumplings met aardappel, kaas en paddestoelen. Nice!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: