Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

9 augustus 2021, Frombork

Het regent bijna de ganse nacht maar als we om 9u uit de tent kruipen is de lucht blauw en schijnt de zon tussen de bomen. Om 10:30 zijn we klaar voor vertrek. We laten de fietsen een halfuurtje achter aan de ingang van de camping en jumpen nog eens in de zee voor we vertrekken. Het water is zalig, het zonlicht ook. Ramon wil de ganse dag blijven.

We rijden al snel langs een onverhard pad tussen de graanvelden. Sommige stukken zijn superglad door de modder. Het scheelt niet veel maar we blijven in het zadel. Het is heerlijk om terug off road te zijn.

Na de onverharde etappe volgt een lang saai stuk langs de weg. Graanvelden, huizen, graanvelden. We zien opnieuw veel roofvogels en ook ooievaars, die Bart struisvogels noemt en de ganse dag wordt uitgelachen. Ramon ziet zwaluwen voor mussen en wordt ook de ganse dag uitgelachen.

We passeren ook weer mooie kerkjes vandaag en ook kapelletjes en met linten versierde houten kruisbeelden.

Kerkje in Marzęcino

Wie er ook langs de weg staat is de eik met de dikste stam in Polen. Een omtrek van 10 meter heeft hij en hij is 700 jaar oud. Een beauty!

Oak Jan Bazynski, the thickest oak in Poland

Na een 40 tal kilometer duikt een eerste bordje van Green Velo op, de fietsweg die we voor de komende +1000 km zullen volgen. We zijn zo enthousiast dat we de route een paar kilometer in de verkeerde richting volgen.

Green Velo is een langeafstands fietsroute, die loopt langs de oostgrens van Polen. De fietsroute kronkelt langs cultureel erfgoed en door natuurgebieden. Ze is goed aangegeven en elke 15 km is er een “fietsservicepunt”, een houten hut met fietsrekken, tafels en routekaarten. Het ziet er veelbelovend uit! Veelbelovend zijn ook het aantal fietsers die we vandaag tegenkwamen, dat waren er al meer dan 3 maanden in Zweden. Het zijn vooral Polen. Meestal spreken ze geen Engels maar een lach, een zwaai en een gin dobre kan er steeds van af.

De kilometers Green Velo doen smaken naar meer. Door bos, langs zee en zeer groen. De ondergrond varieert van gladde asfalt naar scheve betonplaten en gravel. We zien het helemaal zitten. We eindigen vandaag in Frombork, een stadje met prachtige kathedraal en rustig strandje. Slapen doen we op een schrale camping maar wel omringd door andere fietsers.

Strandje in Fromburg
Einde van de dag met de kathedraal van Frombork.

Een gedachte over “Zee graan zee

  1. Hilde schreef:

    Terug weg uit de drukte ! Heerlijk.. Pools is wel n vreemd taaltje 🤪
    Dikke kus

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: