Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

11 augustus 2021, Kwiatkowo

Om 7u ‘s ochtends gonst ons tentenveld van de bedrijvigheid. Alle fietsers zijn al in gang geschoten. Bart staat ook op met Ramon, ik blijf liggen tot ik hoor dat de koffie klaar is. Nanou trekt haar ogen open, neemt haar boek en leest onverstoorbaar verder tot we haar uit de tent sleuren. Het is leuk om andere fietsers dezelfde handelingen te zien uitvoeren die wij al 4 maanden elke dag doen. Matjes oprollen, slaapzakken verluchten, chaos maken en inladen. We nemen een goeie start vandaag en verlaten om 9:30 de camping.

Frombork

Onze eerste halte is de kathedraal van Frombork. In de kathedraal ligt Copernicus begraven en daar gaat mijn wetenschapslievend hart sneller van slaan.

Zijn grafsteen is een beetje een stijlbreuk met de rest van de kathedraal. Geen 16de eeuwse tombe maar een moderne zwarte granieten steen versierd met het zonnestelsel. Hij kreeg na zijn dood een anoniem graf onder de kathedraal. Zijn overblijfselen werden in 2004 geïdentificeerd en in 2010 kreeg hij een eervolle begrafenis en gepaste steen.

Een modern graf voor Nicolaus Copernicus (1473 -1543)
Planetarium Copernicus

De Green Velo brengt ons op zeer gevarieerde paden vandaag. We rijden vlakbij Kaliningrad, met enkel een zee-engte tussen.

Over het water ligt Rusland

We rijden langs kerken en kathedralen, kapelletjes en versierde kruisbeelden. In Polen zijn ze niet vies van een beetje kitch, de kapelletjes en kruisbeelden krijgen linten, bloemen en veel kleurtjes!

Kathedraal Braniewo
Kathedraal Pienięzno

We rijden door smalle lanen met grote oude bomen, langs zanderige gravelpadjes, verweerde boerderijen, ooievaars bij de vleet, en ook een dreigend onweer dat losbarst als we in de Biedronka zitten. De Biedronka is de plaatselijke supermarkt.

Bart ziet een keigrote bliksem
Ooievaars naast de brandweerkazerne

We eindigen bij 1 van de rustplaatsen van de Green Velo en krijgen van de buren een plekje in hun weide onder een boom. Zo hoeven we niet langs de weg te slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: