Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

20 augustus 2021, Zarzeczany

Na 2 nachten in het appartement van Maciej in Bialystok voelen we ons er al helemaal thuis. We kennen de winkeltjes in de buurt, de bakker met heerlijk zuurdesembrood, het groentewinkeltje met mooie groenten en fruit en of course de shop met spirituals. Onze volgende halte is Białowieża, bekend voor zijn oerbos waar de grootste wilde populatie van de Europese bizon leeft. Białowieża ligt een dikke 100 km verderop, we beslissen om dat in 2 etappes te doen waardoor we vandaag à l’aise zijn.

Dziękuję Maciej!

We verlaten Bialystok langs grote wegen. Maar wel steeds op een breed, van de autoweg gescheiden fietspad. We werden voor we naar Polen reisden gewaarschuwd voor het verkeer maar dat valt heel erg mee. We hebben tot nu steeds op ofwel fietspaden gereden ofwel heel erg rustige autowegen ofwel gravelpaden. De Polen hebben een zware voet maar ze zijn galant en laten ons steeds oversteken wanneer we een kruispunt over moeten.

We rijden door Supraśl, langs een indrukwekkend orthodox klooster en alweer een paar mooie kerken. Zot hoeveel religieuze gebouwen hier staan.

Klooster Supraśl
Klooster Supraśl

En dan gaat de route terug de bossen in. Een stuk staat bekend als de Napoleon travers, de weg waarlangs Napoleon naar Moskou marcheerde en maar met een fractie van zijn bemanning arriveerde. De rest stierf door koude en ziekte onderweg.

Papa stop met Napoleon na te doen
Ramon k.o. na de lunchstop

We eindigen vandaag in een park aan een meer in Zarzeczany. Er is alles wat we nodig hebben. Een meer om te plonzen, een paviljoen om te schuilen en een volleybalveld om de mannen te verslaan in netbal. Uiteraard komen we eerst nog een zotte kerk tegen.

Orthodoxe kerk in Gródek
Park in Zarzeczany. Slaapplaats voor vannacht.

Een gedachte over “Napoleon achterna

  1. Wlly Poelvoorde schreef:

    Wat is dit stuk van Polen prachtig. Zoals we zeggen ,onbekend is onbemind, maar dit deel nodigt toch uit om eens te bezoeken. Met zoveel verschillende culturen in aanmerking komen is zeer verrijkend. Het zijn mooie levenslessen voor de kids!!!
    Dikke zoentjes en knuffels van mammie en pappie

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: