Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

18 augustus 2021

Er wacht een appartementje op ons in Białystok. Białystok (“Witte Helling”) is de grootste stad in het noordoosten van Polen en de hoofdstad van de provincie Podlachië.

Gisteren verzetten we door regen en wind 60 km. Vandaag staan er 90 op het programma. We staan vroeg op en zijn om 9:30 vertrokken.

En wat een vlotte etappe. De eerste 30 km vlammen we langs de Łosiostrada, een asfaltweg die door het hart van de Biebrza-veengebieden loopt. Langs weerszijden van de weg ligt bos en wetland, ontoegankelijk voor mensen. In de bossen zit de grootste populatie aan elanden in Polen, zo’n 600 stuks. Er staan heel veel borden om automobilisten te waarschuwen voor deze dieren.

Pas op! Je auto verkreukelt als je tegen een eland knalt.

Een andere naam voor deze weg is de Carska Szosa. Ze werd geconstrueerd in de negentiende eeuw en moest het tsaristische leger dienen om zich tussen de forten Grodno, Osowiec en Łomża te verplaatsen. Wat een onderneming moet het geweest zijn om een weg dwars door de moerassen aan te leggen.

Tykocin

We houden halt in Tykocin, bekend om zijn kasteel, kerk en synagoge. Wij zijn hier niet voor kerk of synagoge maar wel voor een Joods restaurant waar je heel lekker kan eten. Een tip van een fietser onderweg. En dat doen we ook, we genieten van een heerlijke lunch in een zeer rustgevende atmosfeer.

Na de lunchstop is het nog 35 km naar Białystok. En die gaan snel. Er volgen nog een paar kilometer over zand en betontegels langs moerassen. Daarbuiten niets dan gladde asfalt.

We rijden Białystok binnen via de ringweg en krijgen al een voorsmaakje van wat de stad te bieden heeft. Vele culturen samen, orthodoxe kerken, street art, …. Het bruist hier! We landen in een appartementje net buiten het centrum. Ramon vindt de Netflix en uitgeteld kijken we naar Ghostbusters.

Orthodoxe kerk

Een gedachte over “Białystok

  1. Hilde schreef:

    Dag schatjes. Wat een mooie beelden van een land dat we totaal niet kennen. Nooit gedacht dat jullie van daaruit ook zo een mooie verhalen zouden delen…. Ik mag hopen dat het weer wat meevalt. Als ik de donkere wolken zie denk ik aan de temperaturen bij ons en die zijn echt deprimerend. We laten zelfs de chauffeur eens aantikken ‘s morgens 😏
    Dikke kus
    Hilde

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: