Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

4-5 augustus, Gdansk

We verzoenen ons met de camping in de urban jungle en trekken erop uit in Gdansk. Vanaf Sopot is het een 10-tal kilometer fietsen naar de stad. 10 vlotte kilometers die bijna volledig langs een gescheiden fietspad lopen.

Gdansk werd in de 2de wereldoorlog bijna volledig platgebombardeerd. De stad werd helemaal opnieuw opgebouwd en staat bekend om zijn kleurige, sommigen vinden kitscherige gevels. De gevels zijn rijk versierd met opschriften en afbeeldingen. Ik vind het prachtig. Op dit moment is de Dominicus jaarmarkt aan de gang, wat de stad nog levendiger maakt. Er staan honderden kraampjes, de straten lopen vol mensen, overal worden ballonnen verkocht, kinderen spelen in hun onderbroek in de fonteinen, je kan er van alles eten en drinken, feest! Ons hoogtepunt is de plaatselijke groentemarkt. Een markt met verse groenten en fruit. Eindelijk! We kopen wortels, paprika, nectarines, boontjes, broccoli, tomaten, … 2 grote zakken vol!

We vergapen ons aan de Mariabasiliek, de grootste uit baksteen vervaardigde kerk ter wereld. De kerk is helemaal wit vanbinnen wat het zeer rustgevend maakt. Een heerlijk intermezzo na al de mensenmassa. Ik vind vooral het orgel indrukwekkend.

We brengen ook een bezoek aan het W.O. II museum. Het museum vertelt het verhaal van de oorlog in veel facetten. De aanloop op verschillende fronten, de propaganda, de cultuur, de wapens, het alledaagse leven, de concentratiekampen, de honger, het verzet… Er is veel beeldmateriaal, filmpjes, foto’s, schetsen gemaakt door mensen in de kampen… Het Museum wil ook de oorlogservaringen van Polen en andere Centraal- en Oost-Europese landen laten zien, in veel opzichten anders en minder bekend in West-Europa en buiten Europa. Het maakt allemaal een diepe indruk op iedereen.

Het gebouw is zelf een gigantische granaatinslag, het boort zich als het ware de grond in, de expositie bevindt zich grotendeels onder de aarde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: