Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

15 december 2021

Gisteren stenen ruïnes vandaag stenen watervallen. We brengen een bezoek aan Hierve el Agua. Letterlijk ‘het water kookt’. De zogenaamde ‘versteende watervallen’ die uitkijken over de Tecolutla Vallei in Oaxaca zijn in werkelijkheid een verzameling natuurlijke rotsformaties die een prachtig landschap creëren.

Cascade grande
Er zijn ook veel cacti!

Het landschap is ontstaan door een proces dat bekend staat als karstificatie. In het geval van Hierve el Agua is dit veroorzaakt door mineraalrijk water dat uit het midden van de rotsen borrelt en gedurende miljoenen jaren langzaam over de kliffen heen is verkalkt.

Cascade chica

De bronnen waar het water vandaan komt zijn nog steeds actief en het water komt nog steeds uit de rotsen, zij het niet op kooktemperatuur zoals de naam van de site doet vermoeden. Bovenaan de “watervallen” liggen drie poelen, vol met water dat rijk is aan mineralen zoals calcium, magnesium en zwavel. Het zijn infinity pools in een waanzinnig decor.

We bezoeken Hierve el Agua met een georganiseerde tour. We delen ons busje met 2 francaises, een zeer jolige Nederlander en een Mexicaanse dame. De tocht naar Hierve el Agua is prachtig. De vallei doet denken aan een westerndecor. Droog, cactussen, omgeven door oranje rotsformaties en bergen.

Inbegrepen in het pakket zitten ook een bezoek aan een Mezcal brouwerij en een traditionele wolweverij en een stop bij de Arbol del Tule, een boom van meer dan 2000 jaar oud.

De boom is prachtig en heeft een stam die zich eindeloos lijkt op te splitsen en een omtrek heeft van 62 meter. In de takken wordt uiteraard ergens Jezus afgebeeld.

Echt onder de indruk zijn we van de uiteenzetting die we krijgen in een traditionele wolweverij in Teotitlán. Teotitlán is wereldwijd bekend om de productie van ambachtelijk geweven wollen tapijten. De weverij die we bezoeken telt 36 medewerkers, elk heeft zijn of haar eigen weefgetouw. De voorbereiding van de tapijten begint met het handmatig borstelen van de wol en het spinnen van de draad in klossen wol.

Om de wol te kleuren worden enkel natuurlijke middelen gebruikt. De verschillende tinten rood worden bijvoorbeeld verkregen door een parasiet die op cactussen leeft te koken en te vermalen.

Rechts onderaan, een kom gekookte parasiet
Ieder krijgt een cocon met parasiet in zijn hand opengewreven

Om de kleuren te fixeren worden ook natuurlijke middelen gebruikt. Elk kleur heeft een eigen fixeermiddel. En dan komt het weven, een huzarenwerk. Aan een groot tapijt wordt 75 dagen gewerkt, 9 uur per dag. Draad per draad wordt volgens een patroon door het weefgetouw gehaald. Prachtig zijn ze!

Onze dag eindigt in een Mezcal brouwerij. En hoe uitgebreid en persoonlijk het er in de weverij aan toe ging, zo snel en onpersoonlijk gaat het in de Mezcal brouwerij. Onze gids ratelt zijn verhaal af in onberispelijk Engels en vliegt door het ganse ambachtelijke proces van mezcal maken. De uiteenzetting eindigt met een proeverij. 4 kleine plastic bekertjes mezcal en de rondleiding is afgelopen.

De harten van de agaves, na 10 dagen ondergronds roken worden ze fijngemalen.

We rijden in de avondzon terug naar Oaxaca, beautiful day!

4 gedachtes over “Hierve el Agua, tapijten en mezcal

 1. Fien De Geyter schreef:

  Waw zeg! Oneindig mooi!!!

  Like

 2. Doreen schreef:

  Wat een prachtig landschap!

  Like

 3. Ignace schreef:

  Opnieuw prachtige beelden. Geniet van jullie laatste dagen in Mexico, jullie hebben een fantastische reis achter de rug.

  Like

  1. soireecongee schreef:

   Bedankt Ignace, dat doen we zeker!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: