Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

14 december 2021, Oaxaca

Vandaag gaan we nog eens de archeologische toer op en bezoeken de site van Monte Alban. We nemen een vroege bus om 9u en zijn een kwartier voor de site opengaat ter plekke.

Monte Alban, Unesco werelderfgoed, is de hoofdstad van de cultuur van de Zapoteken. De hoofdstad bloeide dertien eeuwen lang, van het jaar 500 v. Chr. tot 850 n. Chr. Daarna viel de bevolking wellicht door droogte terug. Monte Albán is de naam die de Spanjaarden gaven aan de geïsoleerde, steile berg waarop de stad stond. De terrassen, dammen, kanalen en piramiden van Monte Albán werden letterlijk uitgehouwen uit de berg.

We zijn vroeg en voor een kort moment hebben we we de site voor ons alleen. De afmetingen en de droge bergen rondom zijn indrukwekkend.

Na de middag zijn we terug in Oaxaca en zetten ons opnieuw aan een sneukeltoer. Hoogtepunt is de Pasillo de Humo (letterlijk: “hal van de rook”) in de Mercado 20 de Noviembre. Aan beide kanten van de rokerige hal staan barbecues en wordt vlees verkocht. Je kiest je vlees, krijgt een fiche en neemt plaats aan 1 van de gemeenschappelijke tafels, voor side dishes en drankjes moet je telkens bij andere verkopers zijn die tussen de tafels lopen. Het lijkt allemaal zeer hectisch maar het verloopt ongelooflijk georganiseerd. In no time krijgen we een mand geroosterd vlees, salsa, salades, geroosterde cactus en biertjes/ sapjes. Het is super lekker en spotgoedkoop.

Pasillo de Humo
El virgen, met een vettig laagje

Verder drinken we de lekkerste chocolademelk met een vleugje kaneel en amandel. De bonen worden ter plekke gemalen samen met de kaneelstokken en de geroosterde amandelnoten. De rest van de namiddag stappen we door de stad, bezoeken een galerij met stencils, drinken een lekkere mezcal cocktail in een bike bar en eten in een toeristenhol. Hamburgers voor de kiddies, Daar zijn ze heel blij mee na een dag als vandaag.

Chocoladepasta on the way
Geen dag zonder presidenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: