Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

13 december 2021, Oaxaca

De nachtbus kronkelt zich een weg langsoneindig veel bochten door de bergen naar Oaxaca. We slapen allen bijzonder goed en komen rond 8u aan in de stad. Uitgeslapen zou ik niet durven zeggen maar wakker genoeg voor een dagje stad. Na een paar weken +30 graden zitten we eindelijk opnieuw in de bergen in aangename temperaturen.

Oaxaca dat is opnieuw fel gekleurde gebouwen, iconische kerken maar ook cactussen, agaveplanten, kerstversiering en muren vol politieke en sociale boodschappen. En the best food! Mole en mezcal zijn hier de typische lekkernijen maar eigenlijk is alles lekker. We eten en drinken ons de stad door, mole, koffie, mezcal, gefrituurde sprinkhaantjes, tejate (the drink of the gods, een brouwsel van gefermenteerde cacaobonen, maïs en mamey fruit, een soort lokale recovery shake).

We nemen de stad op, vertrekkend van de Zocalo, het centrale plein en duiken onmiddellijk de verschillende markten in, de Mercado Benito Juárez, Mercado 20 de Noviembre. Waw, wat een bombardement van kleuren, geuren en lekkernijen. We kopen chocolade, molepasta en gefrituurde sprinkhanen. We proeven verschillende afmetingen en kiezen voor de op één na kleinste. Die zien er ook niet zo sprinkhanig uit en smaken vooral naar geroosterde look en limoen.

De straten in Oaxaca zijn vervuld van street art. Loop willekeurig enkele straten in en je vindt kleurige murals, stencils en graffiti. Opvallend is de kwaliteit van de kunst die in de straten te vinden is. Veel van de kunstwerken verfraaien de straten niet alleen, maar geven ook een scherp sociopolitiek commentaar. Ze herinneren voorbijgangers aan de problemen waarmee Oaxaca, en Mexico in het algemeen, te kampen hebben – politieke onderdrukking, armoede, migratie, bedreigingen voor de inheemse bevolking en milieuschade, om er maar een paar te noemen.

2 gedachtes over “Oaxaca: food & street art

  1. Sterke beer schreef:

    Gatver, ik was mole helemaal vergeten. Was dat niet een mengeling van afgedraaide olie met wat stevige chili?
    Los daarvan, een heel mooie blog en dito reis! We zijn fan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: