Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

25 november 2021, Huixtla

Gedaan met surfen in het kleine paradijs, vandaag kruipen we terug op de fiets. We vertrekken vroeg want het is opnieuw stervensheet.

Ramon in zijn natuurlijke pose, de hond aaiend

De eerste 15 km zijn dezelfde weg terug zoals we gekomen zijn. We wilden een andere kleine weg nemen langs de kust maar de jongens in het hotel raadden ons dat ten stelligste af, narco gebied, er gebeuren veel overvallen langs dat traject. Dus rijden we terug langs de grote weg richting Tapachula. Bart krijgt gezelschap van een student politieke wetenschappen op zijn mountainbike. Hij wil president worden en de corruptie in zijn land uitroeien. Er is heel veel corruptie in Mexico, maar hij voegt eraan toe, de meeste mensen zijn good people. Dat wisten we wel, iedereen is hier al zo vriendelijk geweest voor ons dat het soms moeilijk te geloven is dat hier ook een schaduwkant is. We merken het wel een beetje aan de hoeveelheid politie, leger, marine dat in pick-ups, het machinegeweer in aanslag, langs rijdt.

Na 15 km slaan we af voor 15 km brousse. Kleine wegjes, door dorpjes, langs bananenplantages, over keien als droge rivierbeddingen. De fiets ratelt en rammelt, Nanou haar ketting vliegt er een paar keer af, de fietsen beginnen af te zien en de spanbandjes zijn bijna op.

Lunch met trouw gezelschap. De honden zijn fan van Nanou. De liefde is niet wederzijds.

Na de brousse volgen nog een dikke 30 km langs een grote weg. Het is ondertussen zeer zonnig en zeer warm. We rijden tot in Huixtla, een levendig stadje tussen oceaan en bergen. Er zijn veel hotels, de eerste 2 zien er groezelig en smerig uit. Een man op motor wijst ons de weg naar een derde hotel, Don Carlos, en daar is het wel goed.

Afkoelsessie onder de airco
Een beetje schoolwerk in de lobby
In kerstsfeer!

Door Huixtla loopt een overwoekerd treinspoor. Door Mexico rijden vrijwel geen treinen. Ooit wel maar nu niet meer. In 2000 besliste de overheid om het spoor niet meer te subsidiëren. Sindsdien rijden er geen treinen meer over langere afstanden.

2 gedachtes over “Heet in de zon

 1. Fien De Geyter schreef:

  Die treinplek ziet er machtig fotogeniek uit!! Geniet ervan sweeties , hier is het koud en regent het, airco is het verste van onze gedachten 😬 Bas ligt momenteel in zijn onderbroek aan de haard 😀

  Kuskus

  Like

 2. Hilde schreef:

  Jullie zien er wel wat geslagen uit door de hitte… Hier zitten we aan de haard- en plaid-fase.
  Het is nat en kil en de eerste sneeuw wordt verwacht in de Ardennen.
  Blijf voorzichtig, dikke kus.
  Hilde

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: