Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

6 november 2021, San Cristobal

Vanuit San Cristobal is alles mogelijk. Een daguitstap naar Chifflon, Palenque, Cañon del Sumidero, … alle highlights van Chiapas liggen binnen handbereik. Je boekt je plek in een busje en weg ben je. Het is niet het toerisme waar we wild van zijn maar we willen de plekken graag bezoeken zonder fietsen. Dus gaan we vandaag met een groepje jongeren naar de Cañon del Sumidero. Voor 400 peso’s per persoon zijn we de ganse dag op stap. Included zijn de toegang tot het nationaal park, 3 miradores, een boottocht door de cañon en een bezoek aan Chiapa de Corzo.

Hello hairy friend

Om 9u worden we opgehaald, de kinderen gewapend met een siroopje tegen reisziekte. Na anderhalf uur rijden komen we bij de miradors. Cinco minutos roept de chauffeur bij elke mirador. Genoeg om eens in de diepte te kijken, een foto te nemen en terug in te stappen. Nanou vindt het heerlijk. Normaal staat mirador en nationaal park gelijk aan met rugzak en stevige schoenen naar boven wandelen en terug, liefst via de langste weg. Niets van dat vandaag. Stop en go is het, wandelen in het nationaal park zit in geen enkel programma. Het uitzicht is wel fenomenaal, gieren cirkelen boven de cañon die op sommige plaatsen 1000 meter insnijdt.

Na de miradors rijden we naar een groot stuwmeer waar toeristenbootjes vertrekken. Elk zijn zwemvest aan en instappen. We hebben geluk en zitten helemaal voorin in de boot. Bart kan zijn beentjes strekken en we hebben mooi zicht. De tocht duurt 2 uur en is heel indrukwekkend. Naarmate we dieper de cañon in varen worden de muren hoger en hoger. Ze zijn begroeid met prachtige planten, lange cactussen, een verticale tuin van groen.

Er is een prachtige waterval, die de vorm heeft van een kerstboom. De bootdriver geeft ons een verfrissende douche en gaat traag onder de waterval varen. Gegil alom, smartphones en camera’s worden weggeborgen. Het is meer water dan je zou denken.

Arbol de navidad

Wat verderop vaart de boot naar de oever en daar ligt een krokodil met open bek in de zon. En daar nog één, en daar nog één en daar zwemt er één, ooh en er zwemt er één naar de boot. Het ziet hier vol krokodillen. Ze zien er loom en onschuldig uit maar we weten wel beter!

Onderweg zien we nog aapjes in de bomen slingeren en talloze pelikanen en gieren. Na 2 uur varen meren we aan in Chiapa de Corzo, één van de Pueblo Magico in Mexico. Pueblo Magico zijn dorpjes die de overheid onder de toeristische radar wil brengen. Er zijn er meer dan 100 en hebben allen iets bijzonders dat aandacht verdient. Het is een schone plek met de rivier die langs stroomt, de steeds kleurige straten en de bergen in de achtergrond.

Boom verslaat muur

Om 17u zijn we terug in San Cristobal. We worden afgezet op het centrale plein en wandelen in een avondzonnetje naar de hostel.

Een gedachte over “Cañon del Sumidero

  1. Hilde schreef:

    Prachtige beelden Griet!
    Dikke kus,
    Hilde

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: