Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

26-27 oktober 2021, Campeche

We blijven 3 nachten in hotel Villa Escondida aan de rand van Campeche. Een klein hotel met groene tuin, frisse kamer en mooi zwembadje. Het oude centrum ligt op 3 km en is te bereiken via een mooi wandel- en fietspad langs de zee. We fietsen naar de stad langs het water, er is geen spat schaduw langs de voor de rest prachtige boulevard. Op de bootjes en bootwrakken in zee verdringen aalscholvers en pelikanen elkaar in de zon.

De gevleugelde langbeen

Campeche is een beauty. De kleurrijke straatjes, de stadswallen, street art en retro auto’s domineren het straatbeeld in het centrum van de oude koloniale stad. De stoep ligt op sommige plaatsen wel op een halve meter van de straat. Als het stormt stroomt het water hier gewoon door de straten.

Campeche is Unesco werelderfgoed dankzij de volledig ommuurde binnenstad. De stadsmuur is een herinnering aan moeilijke tijden. Vroeger was Campeche een belangrijke haven waaruit goederen van het schiereiland Yucatan naar Cuba werden verscheept en van daaruit naar Europa. Door haar rijkdom trok de stad al snel piraten aan en werd er vaak geplunderd. Na een grote aanval, van maar liefst 20 piraten schepen, werd er een stadsmuur van 3,5 meter dik gebouwd rondom de stad. De bouw van deze stadsmuur duurde 18 jaar en had het gevolg dat Campeche nadien één van de best verdedigde steden van het Spaanse rijk werd.

We lopen ook door de markt. Een bombardement van kleuren, geuren en mondmaskers. De kiekens hangen in rijen met hun kop aan een haak. Vis, vlees, groenten, kleren, werkelijk alles wordt hier verkocht.

We komen helemaal tot rust in Campeche. We overdrijven niet met de stadsbezoekjes en brengen de heetste uren van de dag in rust door. Siësta voor iedereen, de blondies doen siësta in het zwembad! Wij in een bed of ligzetel. Ook onze darmen komen tot rust. Die lieten het collectief afweten na 20 dagen streetfood. Elke verandering in textuur en structuur wordt uitgebreid becommentarieerd en bejubeld.

Zwembad AM
Zwembad PM

Campeche heeft geen strand. Dus brengen we een bezoekje aan Lerma, het naburige vissersdorp. Door Corona zijn de publieke stranden gesloten en zoeken we onze toevlucht tot het privéstrand van een restaurant. Voor 2 prijzige visschotels mogen we het water in. Zalig helder water, op het strand liggen prachtige schelpen. De verzamelaars zijn content.

De schelpenzoeker
Nog schelpen zoeken

Campeche we loved it! Het is niet zo groot en niet druk en we raken makkelijk overal waar we willen met de fietsen. De zee, de kleurrijke binnenstad, de bonte markt, onze charmante uitvalsbasis. Het stadje heeft ons hart veroverd. Morgen fietsen we verder langs de Golf van Mexico richting Villahermosa. Blij dat er constant een groot verfrissend bad naast de weg zal liggen!

3 gedachtes over “Campeche

 1. Pappie schreef:

  Nanou heeft precies al zin om uit te vliegen, dat vind pappie toch een beetje te vroeg !
  Kusjes

  Geliked door 1 persoon

 2. Fien De Geyter schreef:

  Whaw!! Dat ziet en klinkt allemaal ongelofelijk fantastisch!! Machtige foto van Nanoutje! Geniet lieverds, geniet vollen bak! En hoera voor de herstellende darmflora! 🥳🥳🥳

  Geliked door 1 persoon

 3. Fien De Geyter schreef:

  Whaw!! Dat ziet en klinkt allemaal ongelofelijk fantastisch!! Machtige foto van Nanoutje! Geniet lieverds, geniet vollen bak! En hoera voor de herstellende darmflora! 🥳🥳🥳

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: