Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

23 oktober 2021, Santa Elena

We slapen allen redelijk goed in de muffe hut. Het is er zo donker dat we pas om 8u wakker worden. Geen vroeg vertrek nodig, vandaag staat er 16 km naar Uxmal op het programma en dan nog eens 16 naar Santa Elena. En het miezert! Olé! Minder olé is dat de was nog buiten hangt.

Het is bijna 10u wanneer we vertrekken richting Uxmal. We rijden langs de ruta Puuc. Puuc betekent heuvel in het maya. We zitten terug in de heuvels en dat voelen we. In dit gebied bevinden zich talrijke Mayavindplaatsen, waaronder Uxmal, Kabah, Sayil en Labná. Deze sites hebben een gezamenlijke architectonische stijl, die eveneens Puuc wordt genoemd. Momenteel is enkel de site van Uxmal open.

De weg glooit en de lucht is zwaar en vochtig. We zweten ons te pletter en zijn kletsnat als we aan de site van Uxmal komen.

Pyramid of the Magician

Uxmal was een van de grootste steden van het schiereiland Yucatán aan de Ruta Puuc. Uxmal en andere omliggende Puuc-vestigingen bloeiden rond 600-900 n.Chr. voordat zij werden overheerst door naburige nederzettingen. Aangenomen wordt dat de heersers van Uxmal ook de leiding hadden over de nabijgelegen nederzettingen Kabah, Labná en Sayil. Er zijn verschillende sacbes (witte wegen van de Maya’s) die de nabijgelegen plaatsen met elkaar verbinden.

De huidige bewoners zijn leguanen. Ze zitten in de muurtjes en liggen languit te zonnen op de stenen.

De gebouwen en constructie zijn typisch voor de Puuc stijl, met gladde lage muren onder sierlijke friezen.


De 320 meter lange mozaïekgevel van het paleis van de gouverneur is een van de langste in precolumbiaans Meso-Amerika en bevat 103 stenen maskers van de regengod Chac.

Love it. De planten die alweer tussen de stenen schieten

We zijn onder de indruk van de site. De gebouwen zijn uitgestrekt en liggen vredig in het groene landschap. Het is prachtig.

Na het bezoek eten we wat bananen en koekjes onder een boom en vervolgen onze ruta. Het is heel mooi fietsen. De weg is properder dan wat we gewoon zijn en de heuvels zorgen voor een nieuw landschap. De jungle is nu ook boven en onder ons.

Na 16 km glooien lacht Santa Elena ons toe. Een kleurig opgeruimd dorp met een lange hoofdstraat. Al fietsend vinden we een hotel. Een douche, een bed, een airco. En 2 haken voor de hangmat! In Merida kochten we een prachtige grote hangmat. Die wordt opgehangen en gebruikt voor de siësta. Wat een luxe!

Santa Elena
Siësta total!

In de late namiddag rijden Bart en ik nog eens naar het dorp om lekkers. Vanavond gaan we voor rijst met eieren en tomaat. Onze darmen juichen!

Water, enkel nog uit flessen!

2 gedachtes over “Uxmal

 1. Hilde schreef:

  Ik lees “jungle” en denk … beesten …
  Het zal aan mij liggen zeker ..
  Dikke kus,
  Hilde

  Like

  1. soireecongee schreef:

   We zetten de muziek luid genoeg, zo zijn alle beesten al weg! ( of ze denken haha volk en leggen zich klaar)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: