Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

13 oktober 2021, Coba

Vandaag blijven we in Coba. Coba is bekend om zijn archeologische site met Maya ruines. Ik ben reuzebenieuwd naar de ruines. Coba ligt in de jungle, de groepen bouwwerken liggen tamelijk gespreid en je kan fietsen of wandelen of een fietstaxi nemen om de site te verkennen. Jungle en bouwwerken dat lijkt mij the best of 2 worlds. Uiteraard gaan we wandelen.

Om 9u staan we aan de site. Het park gaat net open en er zijn niet veel andere toeristen. De ruïnes zijn echt indrukwekkend. Vooral de aanblik van de tempels overgroeid en omgeven door jungle zijn mooi. De jungle is ook niet overal geruimd en veel structuren liggen nog verwoekerd onder het groen. Tijdens onze wandeling op de site zien we prachtige vogels, een kolibrie, slangen, leguanen, een aapje en gigantische vlinders.

Coba was één van de grootste en belangrijkste Mayasteden in de regio. Op zijn hoogtepunt woonden er 50.000 Maya’s en strekte de stad zich uit over 80 vierkante kilometer. Er bevinden zich meer dan 6.000 bouwwerken en één van de grootste stenen wegennetwerken.

Na de ruïnes is het tijd om af te koelen in de cenotes van Coba. Er zijn 3 cenotes een paar kilometer buiten Coba en het zijn alle 3 volledig gesloten cenotes. Om erbij te komen moet je een spiraaltrap afdalen in een grot onder de grond.

Nanou heeft een nieuwe vriendin. De vlinder kwam telkens terug.

We bezoeken 2 van de 3 cenotes, Multum-Ha en Tankach-Ha. Het zijn alle 2 ondergrondse kristalheldere baden, zo helder dat je de bodem op 6 meter diep kan zien liggen. Je zwemt onder stalactieten in koud helder water. Op het trapgat na valt er geen licht naar binnen. De grotten worden kunstmatig verlicht en geventileerd. In Multum-Ha zijn we op een bepaald moment helemaal alleen. Waw! Het is er plots stil, het water glad en de diepte betoverend.

Multum-Ha

In Tankach-Ha zijn er 2 springplatformen, wat de plek drukker bezocht maakt. Er is een springplatform op 3 en 9 meter hoogte. Ramon en Bart wagen zich aan de 9 meter. Ramon springt 7 keer, tot zijn voeten ervan pijn doen.

Drukker bezocht is echt wel drukker bezocht. Wanneer wij in het water zitten daalt een grote bus Amerikaanse toeristen de cenote in. Ze maken heel veel leven maar zorgen ook voor plezier. Wanneer de bus vertrekt zitten wij even in het zonnetje bovengronds en zien 2 mensen achter de bus rennen. Niet op de bus geraakt. Op slippers en met hun zwemgerief in de hand lopen ze achter de grote witte bus maar die ziet hen niet en rijdt het junglepad op.

Na de cenotes is er honger en dorst

Een gedachte over “Maya ruïnes in Coba

  1. wegzijnwij schreef:

    Wauw wauw wauw! En die vlinders die zo graag vlinders willen zijn, da’s voor het lekkere mensenzweet (en het zout daarin)… Dus er is nu objectief vastgesteld dat Nanou het lekkerste zweet heeft 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: