Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

11 oktober 2021, Leona Vicario

Adios Puerto Morelos en Buenos Dias Guesthouse. We proberen voor de zon te vertrekken maar dat lukt niet echt. Om 6u staan we op en om 8u zijn we vertrokken. Toen Bart en ik in een vorig leven in Kameroen fietsten vertrokken we bij het eerste licht, om 6u dus. Het zou wel heel straf zijn mocht dat hier ook lukken. We rijden al snel Puerto Morelos uit en nemen een weg door de jungle, de Ruta de las Cenotes.

Opgelet puma’s!

Cenotes zijn immens populair in Yucatan, het zijn in wezen grote zinkgaten of grotten die zich in de loop van de tijd hebben gevuld met koel, helder grondwater en regenwater. Op Yucatan heb je duizenden van die idyllische baden in de jungle. Langs onze weg zijn er talloze cenotes, sommigen klein met een houten bordje aangegeven en een dirt road die de jungle invoert, andere groot met dito billboard en grote parking voor toeristenbussen.

De zonnebrilbrigade

De Ruta de las Cenotes is een redelijk rustige weg met links en rechts een dicht kluwen van groen. De jungle is vlakbij en dat merken we. Een gigantische spin, zo groot als mijn hand trippelt langs de fiets.

Het fietsen loopt vlot. De weg is plat, het is heet maar zolang we rijden is er een beetje wind. We stoppen langs de weg voor een frisdrankje waar we een bordje tortilla’s en bonenpuree bij krijgen. De kinderen zijn al helemaal gewoon aan de nieuwe keuken en smullen van de bonenpuree. Wat verder slaan we een afslag in naar cenote Popo Vhu.

De weg naar de cenote is al een belevenis. Een oranje aardeweg met diepe bruine plassen zo breed als de weg.

De cenote is heerlijk. Een groot verfrissend bad in een prachtige natuur. Er hangt een zipline wat de kinderen geweldig vinden en er zijn heel veel hoekjes met stoeltjes en tafeltjes en bedjes. Het is er ontzettend rustig, op een andere familie na hebben we de ganse cenote voor ons alleen. Ze hebben het hier nogal voor zwemvesten. Verboden te zwemmen zonder.

Rond 16u rijden we verder richting Leona Vicario, een slaperig jungledorp op 40 km van Puerto Morelos. We hebben een camping op het oog langs de weg naar Coba, 20 km verderop. Wanneer we telefoneren om te checken of er een restaurant is krijgen we te horen dat de camping gesloten is in de week. Er is niemand, neen we kunnen er echt niet kamperen. Langs de weg, in de schaduw zoeken we op google maps naar cabanas in de buurt en vinden vlakbij een hotelletje. Don Ros. We krijgen er een kamer voor de nacht. Een douche, een ventilator, een zwembadje, pure luxe dus!

2 gedachtes over “Beestig Yucatan

 1. Fien De Geyter schreef:

  Dat filmpje door de plassen, ik meen me een zeer gelijkaardig beeld te herinneren van jij op je fiets in Kameroen, maar dan minder zwaar geladen en zonder gegiechel van Nanoutje:)

  Like

  1. soireecongee schreef:

   Het doet ons veel aan Kameroen denken. De kleuren, de geuren, de oranje aarde,… de giechelaars waren nog niet van de partij ❤️

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: