Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

25 september 2021, Skolska

Slowakijes wildlife heeft 2 van onze zakken kapot gebeten. 2 van onze eetzakken, de kleine frontriders hebben elk een bijtgat vanonder. We hingen in berengebied onze zakken in de bomen maar zullen dat vanaf nu steeds doen.

We rijden weg van ons kampplekje richting Banská Bystrica, een grotere stad in een mooie vallei. De stad werd rijk door koper en werd vanaf de 13de eeuw ook wel eens de koperhoofdstad van Europa genoemd. In Banská Bystrica brak in augustus 1944 de Slowaakse Nationale Opstand uit. Hier was het hoofdkwartier gevestigd en hier werd de opstand ook weer wreed onderdrukt. Er is een museum aan gewijd en ook een prachtig plein.

Museum van de Slowaakse Nationale Opstand

We bezoeken geen museum maar wel Kaufland, een giga supermarkt. Nanou krijgt buikpijn van de keuzestress. Dagelijks vullen we de eetzakken in kleine winkeltjes met, nu is er een rayon per artikel dat we zoeken. We rijden verder in het dal, vals pat naar beneden, langs een spoor en een rivierberm. Het is zeer chill, Ramon en ik voelen ons langs de Schelde, met al die fietstoeristen en rolschaatsers hier.

Onderweg rijden we in Hronesk een Lutherse kerk voorbij die Unesco werelderfgoed is. Het is er schoon, er staan bankjes onder grote bomen. We eten er onze boterhammetjes terwijl er een trouwstoet verschijnt en we uiteindelijk verzocht worden te vertrekken.

Na de vallei wachten de volgende bergen, het is een mooie klim langs een stille weg door een beukenbos. Eindigen doen we in een prachtige weide.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: