Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

24 september 2021, Podkonice

We slapen niet heel vast op onze spot naast de E77. Onze tent staat naast een rivier waarvan er water in een rooster wegstroomt. Daar moet om de zoveel uur iemand aan komen werken om (denken we) takken en blaren de boel niet te laten verstoppen. Om de 2 à 3 uur komt er een auto aangereden (felle lichten, wakker), luid kabaal (heel wakker) en lichten weer weg (helemaal wakker). En ook de E77 blijft denderen.

Maar in de ochtend is er een vuurtje, een lekkere koffie en een ijskoude rivier. Ideaal dus.

Een wonder dat dat elke ochtend in de fietszakken geraakt

Onze route loopt het eerste deel van de dag bergop, bergopper, bergopst. De eerste 17 km lopen langs een mooie ravel. Gestaag bergop, goed te doen. Daarna volgt een vreselijk stukje langs de E77. Vrachtwagens rijden ons voorbij, het gaat steiler en steiler. Ik haat het. Maar het stuk langs de E77 is gelukkig van korte duur. Een kilometer of 5 en slechts 1 inzinking verder komen we in Bully, een skidorp. We ploffen ons op het eerste terras, eten bergkost en zetten ons terug op weg voor het steilste stuk van onze reis tot nu. Een bospad recht omhoog. Bart wil eerst de fietsen met bagage en al naar boven duwen maar dat is een verschrikking, de fiets bijna verticaal, zakken die aan boomwortels en stenen haken … We laden af, dragen de zakken en duwen de afgeladen fietsen naar boven.

Daarna gaat het nog een stukje omhoog, we blijven de fietsen duwen, er komt geen einde aan. Maar we zijn opnieuw tussen groene bergen van de Lage Tatra en temidden van natuur beland.

En uiteindelijk gaat het naar beneden. Even eindeloos, langs een pad met grote stenen, kleine stenen, heel veel stenen. We dalen 500 meter op 5 km. Mijn armen doen pijn van het remmen. Het gaat niet snel.

Na de stenige afdaling komen we terug op asfalt. Zalig hoe de fiets terug kan rijden! Het is 16u en we vinden het genoeg geweest voor vandaag. We slaan een paar zijwegjes in en belanden op een mooi plekje langs een beekje aan de rand van het bos. De kinderen installeren zich met hun schoolboeken en Bart en ik maken ons nest voor de nacht.

Frans rookscherm

2 gedachtes over “Bergopst

  1. Fien De Geyter schreef:

    Het gegiechel van Ramon, ZALIG!! ❤️

    Like

  2. wegzijnwij schreef:

    Gidder zi kraks!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: