Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

22 september 2021, Demänovská jaskyňa slobody

Het is schijtweer vandaag. 10 graden, mistig, miezerig, teveel wolken. We blijven nog een dag langer ter plaatse en gaan de Demänovská jaskyňa slobody bezoeken een paar kilometer verderop. Ofwel de Demänovská Cave of Liberty. Als echte bikers doen we de 5 km bergop naar de grot met de bus.

De Demänovská Cave of Liberty is één van de grootste en meest indrukwekkende grotten in Slowakije. Ze werd in 1921 ontdekt en in 1924 voor het publiek opengesteld. De grot maakt deel uit van het langste Slowaakse systeem van grotten, bekend als de Demanova grotten. De lengte van dit grottenstelsel bedraagt ondertussen 43 km en omvat 9 grotten, waarvan er slechts twee toegankelijk zijn – de Demanova ijsgrot en de Demanova vrijheidsgrot. De toer in de vrijheidsgrot is een dikke kilometer en is heel indrukwekkend.

De galerijen in de ondergrond werden gecreëerd door de rivier de Demänova in de zachte kalkrotsen. We wandelen door een zot gangensysteem met ondergrondse holen en koepels, druipstenen in alle vormen en maten. Er zijn ook stenen watervallen in geel, wit, oranje en zwart, kleurrijke kleine meertjes met op de bodem druipstenen als waterlelies, sponsen, koralen en andere exotische vormen. De toer duurt anderhalf uur, is in het Slowaaks maar dat hindert niet. Het is zo mooi dat we helemaal achterop wandelen en onze ogen de kost geven.

Na de toer ondergrond wandelen we door een bos en over een berg 10 km terug naar onze tent. Het eerste stuk van het pad loopt door een kloof langs en door een riviertje dat naar beneden stroomt. Slipperige boel maar heel leuk en mooi.

Daarna gaat het lang door mistige dennenbossen, de meerderheid heeft het ondertussen wat gehad met de dennenbossen. Ik vind het nog steeds genieten in het bos.

We zien onderweg 2 vuursalamanders. Schone raar gevormde beestjes. Ze zien er wat prehistorisch uit met hun trage bewegingen.

Een gedachte over “Under ground

  1. Fien De Geyter schreef:

    Volgens mij verkopen ze die salamanders ook in olleke bolleke.
    Breng je wat stenen mee voor onze kleine verzamelaar? Dat neemt toch geen plaats in he. 😁

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: