Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

21 september 2021, Pavčina Lehota

De nacht is minder koud dan verwacht en in de ochtend is er zon in Jana haar weide. We kruipen uit onze tent, doen een paar rondjes bialetti, pakken de boel in en iets na 10 rijden we het erf uit de weg op.

Good morning!

Het is een pracht van een weg. Voor ons bergen en achter ons bergen. Wanneer we door het dorp rijden galmt een muziekje door luidsprekers die aan de elektriciteitspalen hangen, alsook worden de prijzen omgeroepen van de augurki en de courgeti in de plaatselijke supermarkt.

Onze eerste halte vandaag is Liptovský Ján waar een zwavelbron en een thermaal bad zijn. De zwavel broebelt er uit de aarde, het water is lauw en het geurt er heerlijk naar rotte eieren (en volgens Nanou naar de Blaarmeersen). Het is een gezellig plekje. Een park, in het water zijn stenen bankjes, mensen lopen af en aan, broebelen even in het water en zijn weer weg. De gemiddelde leeftijd ligt ver boven de onze. Allemaal oudjes met een badmuts in het zwavelbad.

Bart en ik wagen een plons, de kinderen passen. Het water is toch minder warm dan we verwachtten maar Bart voelt de heilzame krachten zijn knie binnendringen. In het water liggen brokken zwavel, het stinkt er ook echt wel een beetje.

De etappe gaat verder door het dal. We volgen een hoofdweg, proberen eraan te ontsnappen en belanden tussen graffiti en viaducten op een klein wandelpad.

In de namiddag rijden we naar een kleine camping langs de weg in het Demänská dolina dal. Er is een gezellig bergrestaurant waar we voor we iets bestellen een drankje van de chef krijgen als die Belgische familie die helemaal naar hier is gefietst. De kinderen doen nog wat schoolwerk terwijl op de iPad nog een Godzilla ligt te downloaden om straks in de tent te bekijken. We eten er heerlijk en liggen om half acht met Godzilla in de tent.

2 gedachtes over “Zwavelen

 1. Hilde schreef:

  Prachtig gasten .. Ik ruik de zwavel !
  Dikke kus

  Like

 2. willy poelvoorde schreef:

  Wat is Slovakije toch mooi . Het Tatragebergte is uniek en prachtig. Geniet nog van de mooie natuur en hopelijk niet te koud!!!
  Knuffels vanuit het zonnige Frankrijk van mapa

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: