Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

28 juli 2021, Stockholm

We ruimen onze festivalstek op en reizen verder naar Stockholm. Het is niet ver en om het helemaal makkelijk te maken boeken we een nachtje jeugdherberg.

Hej Hej Stockholm!

Het gaat allemaal zeer vlot vandaag. Om 10u30 rijden we de camping uit en om 11u45 staan we aan de jeugdherberg 20 km verder. Inchecken, lunchen en terug de fiets op naar het Vasa Museum. Onderweg rijden we dwars door het koninklijk paleis. De koninklijke wacht maant ons aan om af te stappen.

We zijn allen heel erg onder de indruk van deze prachtige schat uit de 17de eeuw. De Vasa is een Zweeds oorlogsschip dat op 10 augustus 1628 op zijn eerste tocht zonk in de haven van Stockholm. Het schip was niet stabiel genoeg en bij het eerste windje liepen de geschutpoorten vol water en kapseisde het.

Kapseizende Vasa
98% van alle materialen zijn authentiek

Het schip lag 333 jaar op de zeebodem en werd in 1961 naar boven gehaald. Door het brakke water en de afwezigheid van houtworm hierin bleef het hout goed geconserveerd. Naast en in het schip werden 14 000 houten voorwerpen gevonden, waaronder 700 beelden. De Vasa kon quasi volledig worden gereconstrueerd en is in volle glorie te bewonderen.

Na het museum nemen we afscheid van onze vriendjes en stappen terug op de fiets voor nog wat toeren en essentiële aankopen in Stockholm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: