Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

10-11 juni 2021, Mora

We blijven 2 dagen op onze camping. De eerste dag gaat half verloren aan winkelen. Bart plundert alle 2 de fietswinkels in Mora. Banden. Degene die we mee hebben, hebben allen een te dik ventiel. Nogal een chance dat we dat toevallig vaststelden! Een nieuwe cassette, ketting, … Met hetgeen ondertussen in de herstelzak zit kunnen we een extra fiets samenstellen. Nikiwax Goretex spray. Komt van pas na een maand Zweedse lente. De mouwen van mijn regenjas regenen helemaal door. We kochten een ecologisch alternatief in Karlstadt maar dat doet niet echt wat het moet. Na de funshopping is het tijd voor taart op een terras.

Taart !

En dan het Lyme alarm. Ik heb al een week een grote dikke jeukende insectenbeet. Hij verscheen de dag dat we met onze fietsen in een bos vastzaten en opgegeten werden door de muggen. Ik dacht dat het een allergische reactie was of een dazenbeet. Teken hadden we nog niet gezien hier in Zweden. Maar plots was de beet groot, rood en kringvormig. Alarm dus.

Ik neem contact op met mijn huisdokter en stuur foto’s door. Hij raadt me aan om antibiotica op te starten. De kring wijst op een beet van een teek besmet met de Borrelia bacterie. En die kan Lyme veroorzaken. Ik krijg een voorschrift via mail doorgestuurd en stap daarmee naar de apotheek. Neen neen. Zo werkt het niet in Zweden. You must see a Swedish doctor. This prescription is not valid. De apotheker is niet zo vriendelijk en blijft immuun voor mijn wanhoop. Ik word buiten gebonjourd en naar het ziekenhuis gestuurd. Het is vrijdagnamiddag. Ik wil zo snel mogelijk een pil tegen deze vuile bacterie. In het ziekenhuis word ik wel empathisch behandeld, yes it is definitely borrelia, en krijg ik mijn voorschrift. Allez krijgen… het voorschrift wordt naar de apotheek gestuurd. Ik mag mijn antibiotica gaan afhalen. En dat is ook omslachtig. Er wordt vanalles getypt, geprint, geplakt en na nog een identity check krijg ik mijn doos antibiotica. Ik slik er zoals de apotheker zei 2 op de fiets met water en een paar winegums. Sterf borrelia!

Zeldzaamheid in Zweeds ziekenhuis. Mens met mondmasker.

Op shoppen en Borrelia bestrijden is er tijd voor …

Chillen aan het Siljan meer
Lachen met de duikbrillook
De never ending was doen
Spatels maken om choco te smeren
Lokale dranken degusteren
En en en! Ballekes in tomatensaus eten!

Een gedachte over “Extra rust en lyme alarm

  1. Hilde schreef:

    Ramon is zo grappig met zijn duikbril aan. Werkt de antibiotica al wat ? Zo’n lelijke beet …
    Vree gelachen met het mora filmke !
    Dikke kus

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: