Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

20 april 2021

Geen ochtendgrijs vandaag maar een zeer dikke nevel hangt boven camping Salamander. Daarboven… blauwe lucht!

Hier kommt die Sonne

We slagen erin om voor 10u te vertrekken. In de zon! Wat een zaligheid ! Onze route volgt een mountainbike parcours door het natuurpark. Het is zwaar. De zanderige ondergrond maakt fietsen met de kolossen op bepaalde stukken onmogelijk. Maar het is er wel heel mooi… en rustig… en warm… blote armen weer zelfs! Door zand en bossen vol zilverberken.

We fietsen bijna voortdurend in het groen en passeren verschillende terrils, oude steenbergen die getuigen van het rijke mijnverleden. Tussen 12u en 13u hebben we een tijdslot gereserveerd in C-Mine. We hebben tickets voor de expeditie, een belevingsparcours dat je onderdompelt in het verleden van de mijnen in Winterslag. De expeditie is heel mooi opgebouwd en geeft je een goed beeld van hoe het er in de mijnen aan toe ging. Voor de kinderen is het een heel leuke ervaring, ze kunnen aan veel knoppen draaien, er zijn filmpjes, er worden verhalen verteld. Vooral de kamer waarin je op knoppen kan duwen om de geluiden van de mijn te laten klinken is een topper. Explosies, water, drilboren, hamer, geratel van de lift, perslucht, … Ramon laat het allemaal tegelijk knallen. De expeditie eindigt met de beklimming van de schachtbok, 60 meter hoog, waw, wat een zicht.

De eerste brok zwart goud in winterslag

We ontdekken ook het voordeel van dit soort bezoekjes buiten weekend en vakantie periodes. Er is geen kat in het museum. Ik ben wat bezorgd om onze bagage achter te laten… maar geen probleem, zet de fietsen maar in de vestiaire!

Het personeel is super vriendelijk en geïnteresseerd in onze trip. “Hoe doen jullie dat dan met kleren wassen en zo?”, vraagt de dame aan de balie aan Bart. “Gewoon, dat wijst zichzelf uit, als iets vuil is dan wassen we het en hangen het aan de fiets” antwoordt Bart. Ramon komt ondertussen binnen gehuppeld met een jeansbroek waar je ondertussen een bouillon van kan trekken. Helemaal overtuigd was de dame aan de balie toch niet.

Na C-Mine houden we nog een materiaalstop aan de AS Adventure van Genk. Ik mis mijn extra liner in mijn slaapzak. Die verhoogt de temperatuur in de slaapzak met een paar graden en houdt de warmte ook meer vast. We dachten die absoluut niet nodig te hebben want het was toch al april en we hebben donsslaapzakken. Niet dus… ondanks kousen, wollen ondergoed, trui, sjaal, … elke nacht voel ik de koude in mijn slaapzak kruipen. We investeren ook in een 2de kwalitatief zonnepaneel. Onze elektronica brengt ons elke dag op onze bestemming, zorgt ervoor dat we een slaapplaats en supermarkt vinden en is dagelijks plat. En nu we er toch zijn ruil ik mijn helm voor een exemplaar dat wat beter rond mijn hoofd past. De verpakking van alles en de oude helm geven we af aan de kassa en hop weg zijn we.

Voor we naar onze kampeerplaats rijden, passeren we nog door Bokrijk, waar een ritje door het water niet mag ontbreken.

We logeren op camping Holsteenbron, hebben een mooie tentplek op een groot leeg grasveld, in de zon. Nanou en Ramon leggen zich aan de rekensommen en wij aan een lekker Kompel biertje!

3 gedachtes over “Morning glory

 1. Hilde schreef:

  Deze morgen op de radio gehoord dat het dit jaar de koudste april-maand was in de voorbije 35 jaar ! Jullie zullen dat wel beamen denk ik … Vanavond was er in iedereen beroemd een item over parende kikkers die gefilmd werden op de Mechelse heide. Dikke kus,
  Hilde

  Like

 2. Fien De Geyter schreef:

  Zalig! Ik zie het allemaal zo voor me! Bart euforisch owv de hoge en vele bomen en de zware zandwegen, ramonneke in zijn element in Cmine, noutje blij en opgelucht omdat de fietsen mét toelating id vestiaire mogen en jij blij met je biertje. ❤️

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: