Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

10 november 2021, Chiflon

Wekker, opruimen, bagage laden en naar het busstation fietsen. Nu we weten dat de pino’s in de grote ADO bussen passen ligt Mexico helemaal open. We nemen de bus naar Comitán en vandaar fietsen we naar Chiflon. Chiflon is een populaire stop, er zijn watervallen waarvan de hoogste een verval heeft van 250 meter. Het water heeft dezelfde blauwe kleur als in Aqua Azul.

Adios San Cristobal

Alles loopt zo vlot als maar kan. Ieder zijn reispilletje, de fietsen schuiven gelijk niets de koffer in, 2 uur op de bus en om 11u30 rijden we het busstation van Comitán binnen.

Nog een lunchke langs de hoofdweg in een taqueria die zijn 5de verjaardag viert. We bestellen een gemixte schotel met geroosterde vleesjes, kaas, sla, tortilla’s en een palet sausjes. de drankjes zijn on the house vandaag.

En dan kan de afdaling naar Chiflon beginnen. De weg is mooi, niet druk, er ligt niet zoveel afval langs de weg, ook is er minder kadavergeur dan wat we gewoon zijn. Niet te heet, niet te vochtig en het gaat naar beneden. Over 32 km moeten we 100 meter stijgen en 1000 meter dalen. Veel moet er niet worden getrapt. Ramon valt zelfs in slaap en schiet wakker wanneer we over een topes knallen.

Na 15 km verlaten we de hoofdweg en slaan een zijwegje in dat zeer stijl naar beneden gaat. Het is er prachtig.

We passeren een paar boerderijen en op een moment is er een afsluiting van prikkeldraad over het pad. Bart opent de afsluiting, we stappen door een erf en begroeten de mensen. We krijgen te horen dat de weg afgesloten is en we langs hier niet terug naar de hoofdweg kunnen, we moeten terug. Aan het eind van het pad is er ergens een poort of een brug met een sleutel en de man met de sleutel wil de poort niet openen. Het is allemaal niet zo duidelijk. We zijn al ver afgedaald en kunnen de weg al horen. Neen, we gaan niet terug naar boven. De fietsen blijven staan en we gaan te voet kijken. We komen op een volgend erf met prikkeldraad en daar treffen we de man met de sleutel. Het blijkt om een hek te gaan dat afgesloten is. De weg is een privé-weg. De man met de sleutel woont in Comitán en is hier bezig met een bouwwerk. Hij gaat net vertrekken, kan hij 15 minuutjes wachten dan halen we de bikes? Dat gaat niet, en neen hij kan het hek niet open laten, maar hij verzekert ons dat we de fietsen er wel over kunnen steken. We halen de fietsen, de man is weg, dalen verder af en vinden het gesloten hek. Een beetje stom, er zit gewoon een hangslot op, hij had het gerust kunnen open laten en wij hadden kunnen sluiten. Het hek is even hoog als ik maar we krijgen alles er redelijk vlot over.

De laatste kilometers rijden we langs gladde asfalt naar Chiflon. We kunnen kamperen maar er zijn ook cabanas. De cabanas zijn aanlokkelijk, warme douche, groot bed en uitkijkend op de azul rivier. Hmmmm twijfel twijfel. Het worden cabanas natuurlijk. We wandelen nog eens naar de watervallen. Ze zijn prachtig en in het avondlicht des te meer.

Giga leguaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: