Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

3 juli 2021, Fittjebodarna

Het is heet in Zweden. Onze tarp die ons tot nu beschermde tegen regen doet dienst als zonnescherm! We leggen hem ook op de tent ‘s nachts. Een briljant idee, het witte tentzeil reflecteert in de nacht, met de donkergroene tarp is het licht iets minder fel en vallen we een pak makkelijker in slaap. Voor het ontbijt springen we allen in het meer. Een helder koel meer. Zalig! Koffie, muesli, water filteren, inpakken, nog eens afkoelen en go.

Het is bijna middag als we vertrekken. We rijden een dik uur langs een rustige weg. Er is weinig verkeer. Het doet deugd om te fietsen. Dat zorgt voor een windje.

De route loopt voor een stuk langs de weg, daarna is het 40 km onverhard en stijgen we naar een plateau. Voor we afslaan naar de onverharde weg stoppen we bij een rivier onder de bomen. De mat wordt uitgerold, Bart kookt een lekker maaltje met rijst, makreel en tomatensaus. We zwemmen allemaal, liggen in de schaduw en wonderwel zitten er zo goed als geen muggen! We houden siësta tot 16:30, het heetste van de dag is ondertussen voorbij.

Het is mooi fietsen over de gravelweg. We fietsen langs oude zomerboerderijen. Bijna allemaal staan ze leeg, kleine houten hutjes met dikke muren in weides vol veldbloemen.

‘s Avonds slaan we in een bosje langs de weg de tent op. In sneltempo. Een zwerm muggen hangt rond ons. Het is niet te doen. We eten in de tent en komen er niet meer uit. Bart offert zich op om de zakken buiten dicht te maken.

Klaar voor het muggenleger

En zo zitten we om 20u op onze 4 vierkante meter. We kijken samen naar de Lord of the Rings, the Two Towers. Terwijl er 10.000 orks het slot van Helm’s Deep belegeren, gonzen er minstens evenveel muggen en knotts rond onze tent. Ik waag me bij het ondergaan van de zon nog even buiten en wordt zwaar aangevallen. Vooral de knotts gaan tekeer. Miniscule vliegjes, je ziet ze bijna niet maar ze bijten kleine stukjes uit je. Swedish piranha’s noemde Sores – waar we een paar weken geleden na een regendag mochten logeren – ze. Je kan er niet voor gaan lopen of ze wegslaan. Ze kruipen onder je kleren en bijten overal. Om gek te worden. Als ik de tent binnenduik, zitten er gelijk 10 muggen en 20 knotts binnen. Nanou vraagt na de film of het regent buiten. Het gezoem vult de lucht en de tent.

Een gedachte over “Exit Jämmtland

  1. mapa schreef:

    Jesus X, is die ook mee ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: