Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

23 juni 2021, Foskros

We rapen onze spullen bijeen, kuisen de hut, laden de fietsen, vinden alweer de spanband niet en verlaten Grövelsjön. Snif. Het is ondertussen bijna middag. De zon schijnt, er is zo goed als geen wind en de weg gaat 40 km naar beneden. Ik moet bijna niet trappen en Ramon trapt nog veel minder.

Rendier escorte

We komen in Idre aan tegen 14u met scheurhonger. Uit eten gaan in Zweden is duur maar lunchen is dat helemaal niet. Voor 10€ kan je opscheppen aan een buffet. Slaatje, limonade, koffie en koekjes. Allemaal in de prijs inbegrepen. In Idre vinden we een restaurang met lunchbuffet en eten de buikjes meer dan rond.

Daarna doen we nog een materiaalstop in de vis- en jachtwinkel van Idre. We hebben hangmatten bij en de kinderen willen daar zeer graag in slapen maar de muggen maken dat onmogelijk. Dus kopen we nog 2 muggennetten om rond de hangmatten te spannen. Ik denk even, oh neen, nog bagage, maar het geraakt wonderwel nog makkelijk in de fietszakken gemoffeld en de kiddos zijn zeer happy!

Muggenvrij!

Na de jachtwinkel volgt de supermarkt. De komende 100km komen we geen winkel tegen dus moet er wijs gewinkeld en gepuzzeld worden. Terwijl Bart en de kinderen in de supermarkt zijn herschik ik de fietszakken om ruimte te maken voor spijs en drank. Dat is zo geslaagd dat we nog plaats over hebben en terug de winkel in snellen om bier, nootjes en een sapje. Tijdens het wachten en schikken raak ik aan de praat met een andere fietser. Hij is gisteren vertrokken uit Stockholm en is nu in Idre, 500 km en anderhalve dag verder. Hij rijdt ‘s nachts. Er is geen verkeer en het is ook minder warm. Hij heeft 4 uurtjes geslapen onderweg. Crazy! Yes I am a bit crazy beaamt hij. Maar het idee van ‘s nachts fietsen vind ik wel interessant! Het wordt hier toch niet donker.

Om 16u zijn we terug en route richting Foskros. De weg is prachtig. We volgen een brede rivier en komen bijna geen auto’s tegen. Af en toe dat vliegvissers en rendieren. Dat wel.

We stranden op een soort onbemande lege natuurcamping langs de rivier. Er is alles wat we nodig hebben en nog veel meer. Een hut, bomen, een strandje, droog hout, … En ! Een heerlijke Scandinavian West Coast uit de fietszak.

De rendieren lopen hier gewoon rond onze tent. Een man op quad komt voorbij gereden en vraagt naar onze funny bikes. Hij heeft ons vorige week zien fietsen in Grövelsjön. Hij is herder en tracht ervoor te zorgen dat de kudde rendieren de rivier niet oversteekt. De stroming is te sterk voor de kalfjes. Dus rijdt hij de ganse tijd weg en weer en waakt over de kudde.

‘s Avonds eten we hotdogs met saucijsjes boven een vuurtje gebraden.

2 gedachtes over “Reindeer valley

  1. Maarten schreef:

    zalig, jullie verslagjes. Wat een prachtig avontuur, we genieten mee!

    Like

  2. Wlly Poelvoorde schreef:

    Wat kan het leven toch eenvoudig zijn!!! Wat een pracht en die rendieren rondom jullie! Heerlijk. Geniet maar met volle teugen8

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: