Congee Pedalee

over fietsen, reizen en bijzondere ontmoetingen

29 juni – 1 juli 2021, Helags

29 juni 2021

Tent afbreken. Nest opruimen. Inboedel verdelen in meenemen naar de berg en achterlaten op de camping. Rugzakken maken. De rest in een kot op de camping duwen. Het is na 11u als we eindelijk de camping verlaten en richting Ljungdalen rijden. In Ljungdalen doen we een supermarkstop en proppen nog een brood en lading snickers in de rugzak. En ook tijgerbalsem. Dat schijnt te helpen tegen jeukende muggenbeten. We hebben er allen te veel. Op de linkerflank van Ramon zijn voorhoofd blinken 34 muggenbeten. En met tijgerbalsem blinken ze zeker!

Het muggenhapje

Vanaf Ljungdalen is het nog 6km naar Kläppen, de parking voor wandelaars naar het Helags Fjällstation. Het zijn 6 pittige kilometers. Na alle zonneschijn van de laatste dagen is het vandaag een mindere dag. Er waait een koude wind en terwijl we naar de parking rijden begint het te regenen. We lunchen met oplosmaaltijden in een warme hut op de parking en zijn klaar voor 12 km stappen naar het fjällstation.

Het zijn 12 zeer lastige kilometers. Het waait veel te hard, het is koud, het miezert. Ik wil mijn lange broek droog houden voor de beklimming van de top morgen en heb een shortje aan. Dat was een slechte keuze. Ik ben licht onderkoeld als we aan het bergstation arriveren.

We betalen een stevige service fee om van de binnenfaciliteiten van het bergstation gebruik te mogen maken. Maar het is het waard om binnen te kunnen zitten, opgewarmd te aperitieven, opgewarmd oplosmaaltijden te eten en dan opgewarmd de tent in te kruipen. Buiten is het ijskoud en de wind raast. Maar het is er ook immens mooi met een ondergaande zon die de vlakte in vuur en vlam zet.

Het is een koude nacht. De wind flappert door de ventilatiegaten van onze tent. Ik ben blij dat ik de sok nog ingepakt heb en me warm in mijn slaapzak kan nestelen.

30 juni 2021

De ochtend brengt zon! Aanvankelijk is er nog een frisse wind maar deze is gevallen na ons ontbijt. Om 11u zijn we klaar voor de top. Een toertje van 9km, van 1000m naar 1793m en terug. Ik neem geen risico’s en ben helemaal overdressed. Na een half uur moet ik de helft uitspelen.

Ready ! Met de top al in zicht.

Het is een prachtige dag en een pracht van een wandeling. We volgen een knalhelder riviertje met smeltwater van de gletsjer naar boven, stijgen verder langs puinhellingen tot boven de gletsjer naar de top van Helags. Een landschap van besneeuwde bergtoppen, door sneeuw en ijs uitgesleten vlaktes en talloze meren ontvouwt zich. Het is een lucky day. We kunnen ongelooflijk ver zien en genieten van de horizon. Er staat geen zuchtje wind, de zon op onze smoel. Kleine witte, roze, gele bloemetjes, mossen met kleurige kopjes piepen tussen de stenen. Een rendierkudde loopt de ganse middag heen en weer tussen sneeuwvlaktes in de gletsjerkom.

Water recht uit de gletsjer!

Rond 14u bereiken we de top. Tijd voor een boterhammetje en een 360 graden view.

De terugweg loopt langs de granieten wand van de Helags. 300 meter loodrecht naar beneden. Wel een heel breed pad en makkelijk om af te dalen.

Op het eind van de afdaling vinden Bart en Ramon een shortcut en laten zich over de sneeuw naar beneden slieren. Ik durf niet kijken.

Rond 17u zijn we terug aan het fjällstation. We springen nog eens in de ijskoude rivier, drinken een biertje aan de tent en om 19:30 mogen we onze voetjes onder tafel schuiven in het restaurant. We eten superlekker. Na het eten brengt één van de fjällstation medewerkers nog een serenade over de fjälls en Jämtland. Zanger en gitaar zijn niet zo toonvast maar het is een schoon moment.

1 juli 2021

Mooie ochtend en heerlijk ontbijt in het fjällstation. We breken ons tentje af en wandelen de 12 km terug naar de parking. Wat een verschil met het heengaan. We wandelen in een zalig zonnetje, duiken onderweg in een meertje en staan om 14u bij onze fietsen op de parking.

Bart heeft elke dag een beetje minder onderbroek aan

Dan is het 6 km bergaf naar Ljungdalen. Vliegen! We ruilen de rugzakken terug in voor de fietszakken en eten een heerlijk maaltje op het terras van ons burgerrestaurant in Ljungdalen. Het zijn gastronomische topdagen. Rond en murw zetten we de laatste etappe in van de dag. 15 km naar de viscamping in Storsjö. Mijn benen zijn moe. Mijn hoofd murw. Het is warm vandaag. De tentplekjes zijn volgelopen. We zetten onze tent naast een overwoekerd petanqueveldje, pal in de zon. ‘s Avonds eten we pannenkoeken met appelmos.

3 gedachtes over “Helags vandra

 1. Hilde schreef:

  Wat een prachtige beelden Grietje !
  Heeft de tijgerbalsem geholpen bij Ramon ?
  Dikke kus,
  Hilde

  Like

 2. Fien De Geyter schreef:

  Oneindig schoon! Jullie toer, de foto’s en het verhaal. Prachtig! ❤️

  Like

 3. Pappie schreef:

  Wat een prachtige reportage van deze Bartgrietsonexpeditie , een dikke proficiat aan de verslaggeefster !
  Wij wensen jullie veel genot in de pracht en kracht van de natuur !
  We reizen met jullie mee !
  Kusjes en knuffels aan alle vier !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: